fbpx
GülümsemekMutluluk

Gülümsemenin Pozitif Etkileri

Gülümsemenin Faydaları Nelerdir?

Gülümseme insanlar arasında vazgeçilmez bir sosyal bağ oluşturur. Her gün, her fırsatta gülümsemek hem fiziksel hem de zihinsel olarak son derece önemli faydalara sahiptir. Diğer bütün faydaları bir kenara bırakacak bile olsak, stresli bir durumla karşı karşıya olan bir kişinin duygularını yatıştırması ve başka insanlarla olan iletişimimizi ve bağımızı güçlendirmek adına da son derece faydalıdır.

Gülümsemenin toplum üzerinde de ciddi etkileri vardır. En basitinden gülümseme, sosyal hayat içerisinde açık olma ve dostça bir tutumu belirtir. Kişinin sadece iyi bir şey yaptığını değil aynı zamanda iyi niyetli olduğunu da gülümsemesinden anlayabiliriz. Bu açıdan baktığımızda gülümsemenin aynı zamanda sosyal bir işlevinin olduğunu da söyleyebilmemiz mümkündür.

Şimdi gelin birlikte gülümsemenin insan üzerindeki olumlu etkilerine göz atalım.

Gülümseme Kişiyi Mutlu Eder

Her insanın hayatta en çok istediği şeylerden biri mutluluktur. İçten bir gülüşe sahip olmak size mutluluğun kapılarını açabilir. Örnek vermek gerekirse; mutluluk genelde bir gülümseme getirmektedir ve demek ki gülümseme de bir mutluluk kaynağı olabilir. Yani o an çok fazla içinizden gelmese bile kendinizi gülümsemeye zorlamanız bir süre sonra ruh halinizi değiştirebilir.

Mutlu Olmak için Gülümseyin
Mutlu Olmak için Gülümseyin

Gülümsemenin anatomisini incelediğimizde güldüğümüz zaman 17 yüz kasımızın hareket ettiğini görmekteyiz. Bu durum beynimize “Ben mutluyum, endorfin (mutluluk hormonu) salabilirsin” mesajını vermektedir. Burada size sevindirici bir haber de verelim; mutlu olmanız için sadece çikolata yemeniz gerekmiyor, bunu gülümseyerek de yapabilirsiniz. Hem de bunun hiçbir yan etkisi yok!

Mutluluk ve mutlu olmak hakkında daha önce yazmış olduğum https://www.oguzbal.com.tr/mutlu-olmanin-yollari/ yazıma mutlaka göz atın.

Gülümseyin, Güzelleşin

Güzellik kavramı dünyanın her yerinde öznel ve görecelidir. Ancak gülümsemenin insanı güzel gösterdiği de tartışmasız bir gerçektir. Yüz ifadeleri ve kişisel çekim gücü arasındaki ilişkiyi inceleyen bilim insanları domuzların önüne çeşitli fotoğraflar koymuşlar ve domuzların daha çok gülümseyen insanların olduğu fotoğraflarla ilgilendiğini gözlemlemişler. Gülümseme, kişinin yüzünde olan bir eksikliği bile kamufle edebilecek kadar güçlüdür. Bunlardan yola çıkarak gülümseme için dünyanın en ucuz ve en etkili güzellik ürünüdür diyebiliriz.

Gülümseyin, Güzelleşin
Gülümseyin, Güzelleşin

Gülümseme stresi azaltır

Kişi kendisini zorlayarak gülmüş bile olsa, gülümseme, stres üzerinde son derece etkilidir. Yine stres üzerinde yapılan bilimsel araştırmalar stres altındayken kişinin kendisini gülümsemeye zorlamasının stresi azaltma üzerinde etkili olduğunu kanıtlıyor. Yine araştırmalar göstermektedir ki stres altındayken gülümseyen kişilerin kalp atış hızları gülümsemeyen kişilerin kalp atış hızından daha düşük olmaktadır. Günümüz yoğun hayat temposunun içerisinde stres hemen her gün yaşadığımız bir durum olduğu için artık onunla nasıl daha kolay başa çıkabileceğinizi biliyorsunuz. Stresli misiniz? O zaman gülümseyin!

Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirmek için Gülümseyin

Bir önceki maddede gülümsemenin stresi azaltma konusundaki olumlu etkilerinden bahsetmiştik. Hastalıkların büyük kısmının stres kaynaklı ya da stresle bağlantılı olduğu düşünüldüğü zaman, stresin azalmasının doğal olarak bağışıklık sistemimiz üzerinde olumlu etkide bulunacağını kolaylıkla söylemek mümkündür.

Gülümsemek ve gülümsemenin etkileri konuları ilginizi çekiyorsa diğer yazılarım için https://www.oguzbal.com.tr/gulumsemek/ sayfamı ziyaret edebilirsiniz.

Stres düzeyinin azaldığı hücreler daha fazla oksijen alacak, bu durum antikorların artmasına ve doğal olarak da gülümseyen kişinin bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlayacaktır. Eski bir Çin atasözü “Her gün üç kere gülümsemek ilaçtan daha etkilidir” demekte ve gülümsemenin bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkisini özetlemektedir.

Daha Uzun Yaşamak için Gülümseyin
Daha Uzun Yaşamak için Gülümseyin

Daha Uzun Yaşamak İçin Gülümseyin

Gülümseme üzerine yapılan araştırmalar, diğer hayat ve sağlık şartları yüksek oranda benzer olan kişiler arasında, gülümseyen kişilerin gülümsemeyen kişilere göre ortalama 7 yıl daha uzun süre yaşadıklarını ortaya koymaktadır. Araştırmacılar “Gülümseme ile beraber gelişen olumlu duyguların zihinsel sağlık, zindelik ve daha uzun bir ömür üzerine yapılan araştırmalarla paralellik gösterdiği” vurgusunu yapmaktadırlar.

İkna Etmek ve Başarılı Olmak için Gülümseyin

Gülümsemenin kişileri daha çekici yaptığı bir gerçektir. Bu sebeple karşıdaki kişi üzerinde daha iyi ve olumlu bir etkiye sahiptir. Bize gülümseyerek bir şeyler anlatan birini daha dikkatli bir şekilde dinleriz ve etkilendiğimiz biri tarafından daha kolay ikna oluruz.

Başarılı Olmak için Gülümseyin
Başarılı Olmak için Gülümseyin

Gülümsemek Kırışıklık Yapar mı?

Genellikle kadınların daha çok önemsediği bu konu aslında sadece gülümsemek değil şaşırmak, üzülmek, kızmak gibi bütün ifadeler için geçerlidir. Yani yüz ifademizi her değiştirdiğimizde cildimizin altında bulunan küçük kaslar hareket eder ve cildimiz üzerinde dikey ya da yatay kırışıklıklar oluşturur. Örneğin kaşlarımızı kaldırdığımız zaman yüz kaslarımız onları yukarı çeker alnımızın derisi yatay olarak kırışır ve bunu sıklıkla yaptığınızda bir süre sonra o alın gölgesinde kırışıklıkların oluşması neredeyse kaçınılmaz olacaktır.

Gülümsediğimiz zaman da, kaslarımız dudaklarımızı kulaklarımızın olduğu bölgeye yani yukarıya doğru çeker. Bu kas hareketi tekrarlandıkça yanaklarınızda, burnunuz boyunca ve dudaklarınızın kenarında dikey yönlü katlar oluşmaktadır. Buna nazolabial kat denir.

Genç yaşlarda, cildimizdeki güçlü kollajen varlığı sayesinde cildimiz daha elastik bir yapıdadır ve bu sayede güldükten hemen sonra yani kaslarımızı gevşetir etmez oluşan bu kırışıklık kaybolur. Ancak zaman içerisinde, yaş ilerledikçe cilt incelir. Bu durum kırışıklıkların daha uzun sürede kaybolmasına neden olur. Bu durum devam ettikçe de kırışıklıklar zaman içerisinde daha kalıcı hale gelebilir.

Gülümsemek Kırışıklık Yapar mı?
Gülümsemek Kırışıklık Yapar mı?

Peki Kırışıklıkları Önlemek İçin Gülümsemeyi Bırakmalı mıyız?

Kırışıklık oluşmasını önlemek ya da geciktirmek için gülümsememeye çalışan bazı ünlüler olduğunu duymuş olabilirsiniz. Burada asıl sorun kişinin gülümsemekten kaçmasının aynı zamanda gülümseme esnasında yaşadığı olumlu duygulardan da mahrum kalmasına sebep olacağı durumudur.

Unutmayın: Yüzdeki kırışıklıkların oluşmasını önlemek için sadece gülümsemeyi bırakmak yetmez, aynı zamanda tüm yüz ifadelerinden de kaçınmalısınız. Sürekli olarak kayıtsız, soğuk, ulaşılmaz görünmelisiniz. Bu şekilde görünmenin kendi ruh haliniz ve sosyal ilişkileriniz üzerindeki etkisini düşündüğünüzde size tavsiyem daha mutlu bir yaşam için kendinizi ve çevrenizdekileri gülümsemenizden mahrum etmemeniz olacaktır.

Bir cevap yazın