fbpx
Mutluluk

Mutlu Olmak için Neler Yapmalıyız?

Daha Mutlu Olmak için Mutsuzluk Kaynaklarını Tanıyın

Kısa bir mola verin ve kendinize şu soruyu sorun “Beni en çok mutlu eden şeyler nelerdir?” Ya da “Mutluluk” kavramını bir kenara koyarak soruyu şu şekilde soralım; “Neler yapmaktan hoşlanıyorum?” Muhtemelen yapmaktan keyif aldığınız şeyler sizi mutlu eden şeylerdir. Israrla “Ben mutlu değilim” diye düşünenlerdenseniz size tam olarak şu anda şükredebilmeniz için bazı nedenleri hatırlatalım:

  • Başınızı sokabileceğiniz bir eviniz var ise
  • Menünüz her zaman en çok sevdiğiniz yemeklerden oluşmasa da her gün karnınızı doyurabiliyorsanız
  • Belirli bir düzeyde eğitim alma şansına sahipseniz
  • Çevrenizde sizi takdir eden yakınlarınız var ise
  • Sağlığınız yerindeyse
  • Kendinizi güvende hissedebiliyorsanız
  • İyi ebeveynlere sahipseniz
  • Sevdiğiniz bir evcil hayvanınız var ise
  • İyi bir arkadaş çevresine sahipseniz

Bu maddelerden hepsi olmayabilir ancak en azından birkaç tanesine sahipseniz şükretmek için ve dolayısı ile mutlu olmak için sebepleriniz var demektir. Hayatın koşuşturmacası içerisinde bazen mutluluk sebeplerimizi gözden kaçırabiliyoruz. Belki de yukarıda saydıklarımızın hepsine hatta daha fazlasına sahibiz ancak yine de kendimizi mutlu hissedemiyoruz. Şimdi gelin ilk olarak mutluluk engellerini tanıyalım.

Mutluluğun Önündeki Engeller Nelerdir?

Mutluluk engellerini içsel ve dışsal birçok sebep bulabiliriz. Aslında çoğu zaman avantaj olan bazı durumlar bile mutluluğumuzun önünde engel teşkil edebilir. Gelin şimdi mutluluğa engel olan durumları birlikte inceleyelim;

Seçeneğimizin Çok Fazla Olması

Herhangi bir konuda karar vermek ya da harekete geçmek istediğinizde karşınızda çok sayıda karmaşık seçenek bulunur. Burada ilk hatırlamamız gereken hayatın aslında doğası gereği karmaşık olduğudur. Bizim yapmamız gereken ise mutlu olmak için hayatı basitleştirmenin yollarını bulmak olmalıdır. Hayatı basitleştirmek için birkaç öneride bulunmam gerekirse;

  • Bir başkasını değil kendinizi memnun etmeye çalışın.
  • Kendi standartlarınıza uygun şekilde davranın.
  • Karar verme stratejilerinizi gözden geçirin.
  • Aldığınız kararların sorumluluğunu da almayı öğrenin.

Çok Fazla Şeyi Bir Arada Yapmak

Mutlu olmanı önündeki en büyük engellerden birisi de her şeyi aynı anda ve hemen yapmak istememiz. Belki de “hız” kavramının hakim olduğu çağımızın getirdiği sorunlardan birisi olan her şeye hemen sahip olma düşüncesi çoğu zaman tatminsizliği de beraberinde getirebiliyor. Başarmak istediğimiz hedeflerimizin bizim için kıymetli olması için zaman ve emek harcamamız gerektiğini hatırlayarak işe başlayın. Başarılı ve mutlu olmak için hedeflerinize adım adım ilerlemenin keyfini çıkartmayı denemelisiniz.

Mutlu Olmak için Nelere İhtiyacımız Var?

Mutlu Olmak için Nelere İhtiyacımız Var?
Mutlu Olmak için Nelere İhtiyacımız Var?

Olumlu Düşünme Alışkanlığı Kazanın

Sürekli olarak olumsuz düşünmek ya da öfkelenmek hiçbir zaman fayda sağlamaz. Düşüncelerinizi olumlu yöne çevirerek daha mutlu bir hayat sürme konusunda ilk adımı atabilirsiniz. Eğer depresyon gibi olumsuz ruh hali içerisinde olduğunuz bir dönemden geçiyorsanız yaşam koçluğu ya da terapi desteği işinizi kolaylaştırabilir.
Düşünce yapınız herhangi bir ruhsal probleme bağlı değilse ve hayatınızın hemen her alanında olumsuz düşünmeyi alışkanlık haline getirdiyseniz NLP teknikleri kendinizi daha doğru şekilde yönlendirmeniz konusunda size ciddi faydalar sağlayabilir.

Yaşam koçluğu faydaları hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz >>> Hemen oguzbal.com.tr/yasam-koclugunun-15-faydasi/ bağlantısını ziyaret edebilir ve yaşam koçu ile çalışmanın faydaları hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Daha Mutlu Olmak için Mutsuzluğu Kabul Edin

Hemen hemen her insan daha mutlu bir hayat geçirmek ister, bu herkesin başarabildiği kolay bir şey değildir ancak mümkündür. Mutsuzlukla başa çıkabilmek için ilk olarak onu kabul etmeli ve sizi nelerin aşağıya çektiğini bulmalısınız. Bunun için hemen şimdi harekete geçmelisiniz, çünkü dünya geriye bakıp “Keşke…” diyen insanlarla dolu.

Hepimiz iç seslerimiz ile hareket ediyoruz. Aslında hayatımızın çocukluk yıllarında bir şekilde edindiğimiz bu içsel konuşmalar bir yetişkin olduğumuz zamanki tutum ve davranışlarımızı neredeyse tamamen şekillendiriyor. Size fayda sağlamayan bu olumsuz sesleri bulun ve fayda sağlayacak seslerle değiştirin. Bunu yapabilmek için NLP teknikleri size yardımcı olabilir.

Mutlu Olmak için Affedin

Hayatınızı mutlu bir şekilde sürdürmek istiyorsanız üzerinde kafa yormanız gereken konulardan birisi de size bir şekilde zarar vermiş olan insanlardır. Bu insanlarla sağlıksız ilişkiler kurmanızdan bahsetmiyorum tabi ki, sadece onları üzerinizde bir yük olarak taşımaktan vazgeçebilirsiniz. Bu kişisel ister aile büyükleriniz, ister yakın akrabalarınız, ister eski sevgili ya da arkadaşlarınız olsun affetmemek size halen daha zarar vermesine izin vermeniz anlamına gelir ki bu durum başkalarına güven ve bağlanma sorunu gibi birçok sorunun ortaya çıkmasına sebep olur. Yani sizi mutsuz eder. Özgür ve mutlu olmak istiyorsanız affedin.

Suçluluk Duygusunu Yenin

Hemen herkes hayatının belirli dönemlerinde suçluluk duygusu ile yüzleşmiştir. Genellikle olaylar karşısında davranışımızı değiştirmek istediğimiz ve kendi iç dünyamıza döndüğümüzde ya da başka insanları kendi dünyamızın merkezine aldığımızda suçluluk duygusu hissedebiliriz. Bazı insanlarda suçlu hissetmeyi farklı bir alışkanlık haline getirebiliyorlar, öyle ki sürekli olarak insanlara yardım eden bir kişi bir başkası mutsuzken kendisi mutlu olduğunda bile suçluluk duygusu hissedebiliyor. Suçluluk duygusunu yenebilmek için ilk yapmanız gereken diğer insanları mutlu etme yükümlülüğünüz olmadığını kendinize hatırlatmanız.

Bir cevap yazın