Yaşam Koçluğu ve Koçluk Süreci
Yaşam koçluğu, koçluk çalışmaları içerisinde belki de en çok bilinen ve talep edilen koçluk türüdür. Yaşam koçu olmak gün geçtikçe popüler hale gelen bir meslek olduğu için bu konuda kapsamlı bir rehber oluşturmak istedim. Yaşam koçluğu ve koçluk süreci hakkında yazımı umarım faydalı bulursunuz. Yaşam koçluğu ile ilgili sorularınız olursa yorum olarak yazmaktan çekinmeyin.
Bu yazım şu başlıkları içermektedir:
Yaşam Koçluğu’nun Tarihçesi
Yaşam Koçu Neler Yapar?
Süreç Nasıl İşler?
Yaşam Koçluğu Ne Değildir?
Yaşam Koçluğu’nun Tarihçesi
Koçluk kavramının tarihsel gelişimine bakacak olursak, Antik Yunan’ın büyük filozofu Sokrates’e kadar gidebiliriz. Sokrates’in ustaca kullandığı “Cevabı içinde sorular”, modern koçluk yaklaşımlarında “Sorunun kalitesi, cevabın kalitesini de belirler” şeklinde kendine yer bulmaktadır.
Atlı arabayı belirtmek üzere 1500’lü yıllarda ortaya çıkan koçluk terimi en basit ifadeyle “bir yerden istenilen bir yere ulaşma aracı” olarak ifade edilebilir. Günümüze en yakın anlamda “koç” kelimesinin kullanılmaya başlanması ise 1800’lü yıllarda İngiltere’de bazı üniversitelerde “öğrencilerin sınavlara hazırlanmasına yardımcı olan kişi” anlamında kullanılmıştır.
Koçluk uygulamasının ilk yapıldığı yer ise 1950 yılında bir Amerikan lisesidir. Lisede, okula erken gitmeye karşı koyan öğrenciler üzerinde koçluk teknikleri uygulanmış ve başarıya ulaşılmıştır. 70’li yılların sonuna doğru bazı şirketlerde uygulanmaya başlayan koçluk yaklaşımları 1985 sonrası yaşam koçluğu sistemi olarak derlenmiş ve bir sisteme kavuşmuştur.
Yaşam Koçu Neler Yapar?
Peki bir “Yaşam koçu benim için neler yapabilir?” sorusuna birlikte cevap arayalım. Daha mutlu ve kaliteli bir yaşam sürmek istiyorsanız ve bunu tek başınıza tam olarak çözemediyseniz, bir yaşam koçu hayatınızı istediğiniz yönde dönüştürebilmeniz için size profesyonel bir yol arkadaşlığı yapar. Koçluk süreci sizin vizyon ve değerlerinizin hayatınız üzerindeki etkilerinin farkına vararak düşünce ve harekete geçme yöntemlerinizi yeniden gözden geçirmenize destek olur. Bu profesyonel iş birliği aynı zamanda olumlu yönlerinizi ortaya çıkartarak performansınızı arttırmayı da içerir.
Süreç Nasıl İşler?
Koçluk süreci aşağıda sıralanan temel adımları takip eden bir süreçtir:
- İstenilen değişim ya da gelişim unsurlarının belirlenmesi
- Belirlenen bu unsurların üzerinde çalışılacak somut bir hedefe dönüştürülmesi
- Mevcut verilerin toplanması ve farkındalık
- Hedef için eylem planı oluşturulması
- Hedef için gerekli olan motivasyon kaynaklarının kazanılması
- Belirlenen eylem planına uyumun izlenmesi
- Yeni fırsatlar yakalanabilecek ara kontrollerin yapılması
- İşe yarayan ve geliştirilebilecek yönler için doğru geri bildirimlerin sağlanması.
- Kritik noktalarda gerekli desteğin sağlanması.
Yukarıdaki sayılan amaçları gerçekleştirmek üzere planlanan koçluk süreci:
- Giriş: bilgi toplama ve değişim ihtiyacının tanımlanması için ilk kısa toplantı
- Danışanın amacına göre değişkenlik gösteren (kısa ya da uzun süreyle planlanan) planlamanın yapılması toplantıların yürütülmesi
- İlerlemeyi izlemek üzere telefon ya da koçluk görüşmeleri yoluyla takibin yapılması
- İlerlemeye yönelik geri bildirimlerin verilmesi
Şeklinde ilerler. Koçluk süreci aslında kişiye kendi hayatı içerisindeki doğruları bulması sürecinde kendi cevaplarını bulabilmesi için profesyonel destek sağlama sürecidir.
Yaşam Koçluğu Ne Değildir?
- Bir tedavi yöntemi ya da metodolojisi değildir.
- Her şeyi çözebilmek için bir sihirli değnek sunmaz.
- Anlık motivasyon kazanımları temel hedefi değildir.
Yaşam koçluğu hizmeti size sadece hayat yolunuzda daha emin adımlarla yürümeniz için bir yol arkadaşlığı yapar. Bunu yaparken yaşam koçunuz olarak ben, koçluğun uluslar arası etik ve kurallarına uygun şekilde hizmet vermeye söz veriyorum. Eğer gelişmek için harekete geçmek istiyor ancak buna nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız yaşam koçluğu hizmeti size gerekli katkıyı sağlamak için bekliyor.