fbpx
Eğitim Koçluğu

10 Adımda Verimli Ders Çalışma Taktikleri

Verimli Ders Çalışmak için Neler Yapmalı?

Ders çalışman gerekiyor ama çalışamıyorsun, bir fark ettin ki saatler geçmiş kitapla bakışıyorsun, ders çalışmamak için sürekli bahaneler uyduruyorsun ve aslında gerçekte olan nasıl çalışacağını nereden başlayacağını bilmemenden kaynaklanıyor. Yani aslında nasıl çalışacağını bilsen bunların hepsi çözülecek.

İşte bu yazımız tam da sana göre şimdi bütün verimli ders çalışma tekniklerini öğrenip başlama zamanı… Tüm maddeleri sırası ile uygulamaya ne dersin?

1. Öncelikle Çalışma Alanını Düzenlemek ile Başlayalım

Ders Çalışma Alanınızı Düzenleyin
Ders Çalışma Alanınızı Düzenleyin

Odanı ya da evin herhangi bir yerinde düzenleyeceğin çalışma köşeni dikkatini dağıtacak objelerden arındırarak başlamalısın. Öncelikle tv, cep telefonu, poster, fotoğraf çerçeveleri gibi eşyaları kaldır. Çalıştığın ortamı bol bol havalandırıp, çalışma masanı da her zaman düzenli tutmalısın.

2. Hedefini Belirle

Hedefinizi Belirleyin
Hedefinizi Belirleyin

Ne istiyorsun karar ver. İlerde yapmak istediğin meslek, sınavda elde etmek istediğin derece, olmak istediğin şehir önce bunlara karar ver. Yani amacının net ve açık bir şekilde tanımının yapılmış olması gerekir. Ve senin de buna inanman! Gideceğin yolu bildiğin zaman daha kolay çalışırsın. Nereye gitmek istediğini bilmezsen karşına çıkan zorluklarda çalışmaktan vazgeçersin.

3. Günlük, Haftalık, Aylık Planlar Yap

Günlük, Haftalık, Aylık Plan Yapın
Günlük, Haftalık, Aylık Plan Yapın

Zamanını iyi değerlendirmek ve doğru adımlarla çalışabilmek için önden günlük, haftalık hatta belki de aylık hangi konuları bitireceğinin planlamasını yap. O gün ne çalışacağını bilmeden çalışmaya başlarsan sadece ne çalışman gerektiğini düşünerek vakit kaybedersin ama bilirsen tek işin planına uymak olur.

4. Zamanı Verimli Kullan

Zamanı Verimli Kullanın
Zamanı Verimli Kullanın

Her öğrenci farklıdır. Öncelikle senin kendini tanıman gerekiyor. Ne kadar çalışabilirsin ve çalışma aralarında seni ne rahatlatır. Günlük ne kadar çalışacağını belirledikten sonra molalarında kendine zaman ayırıp fiziksel aktive, bir müzik aleti çalma, arkadaşlarla buluşma gibi eğlence alanları yaratabilirsin. Yani ders çalıştığın zamanlarda tamamen derse konsantre olup, molalarında da kendini rahatlatan aktivitelerde bulunabilirsin. Dinlenirken dinlen, çalışırken çalış!

5. Dersi Derste Dinle

Dersi Derste Öğrenin
Dersi Derste Öğrenin

Bu klişeleşmiş bir cümle olabilir. Peki bu doğru mu? Şimdi dersi dinlemediğini düşünelim. Dersle ilgili soru çözmen gerektiğinde hiç anlamadığını fark edip önce çalışman gerekecek. Önce çalıştın, sonra soru çözdün. Şimdi de dersi dinlediğini düşünelim. Eve gittin göz gezdirerek tekrarını yaptın ve soru çözdün. Hangisi daha kısa? Kendi çabanla konuyu öğrenip soru çözmek mi zaten girdiğin ders için neden tekrar çaba harcayasın ki. Zamanın önemini unutma.

6. Tekrar Yap

Ders Tekrarı Yap
Ders Tekrarı Yap

Okuldan, dershaneden ve ya özel dersten sonra mutlaka derste gördüklerini tekrar et. Öğrendiklerinin kalıcı olması için tekrarın önemi büyük. Bir sınava hazırlanıyorsan da belli aralıklarla tekrar yapmayı unutma.

7. Not Tut.

Not Tutarak Öğren
Not Tutarak Öğren

Öğrendiklerinin kalıcı hale gelmesi için sadece duymak yetmez. Aynı zamanda görselleştirmek için farklı renklerde kalemler kullanarak not alman hafızada kalmasını kolaylaştıracaktır.

8. Açken Ders Çalışma ama Ders Çalışırken de Yemek Yeme

Ders Çalışırken Yemek Yeme
Ders Çalışırken Yemek Yeme

Ders çalışırken, soru çözerken yemek, çerez, kahve, çay bunlar senin dikkatini dağıtacak. Ayrıca sınavdayken bunları yiyip içebilecek misin? Sınav anında yapamayacağın şeyleri alışkanlık haline getirme.

9. Çalışmanı Parçalara Ayır

Küçük Parçalara Ayırarak Çalış
Küçük Parçalara Ayırarak Çalış

Aralıksız ders çalışman imkansız. Hiç ara vermeden saatlerce ders çalıştığın zaman ertesi güne ders çalışacak enerjin kalmayacak. Vereceğin küçük bazen de büyük molalar senin nefes almanı ve her gün istikrarlı ders çalışmanı sağlayacak. Önemli olan bir gün toplam 10 saat çalışıp bir gün yatmak değil. Hedefin için her gün emek verip istikrarını korumak.

10. Çalışma Sonlarına Seni Motive Eden Bir Ödül Koy

Kendine Ödül Ver
Kendine Ödül Ver

“Bugünkü çalışmam bittikten sonra güzel bir çikolatalı pasta yiyeceğim” diyerek kendini motive edebilirsin ya da daha geniş düşünüp sınavlarını bitirdikten sonra yapacaklarınla ilgili planlar yapabilirsin. Mesela “Sınavlarım bittikten sonra tatile çıkacağım” diyebilirsin. Hak etmiş olacaksın tadını çıkar.

Bütün bu taktiklere rağmen ders çalışmakta halen sorun yaşıyorsanız profesyonel bir desteğe ihtiyacınız olabilir. Bu noktada eğitim koçluğu hizmetinden faydalanabilirsiniz. Eğitim koçluğu ile ilgili detaylı bilgiye https://www.oguzbal.com.tr/egitim-koclugu-hizmeti/ linkinden ulaşabilir ya da isterseniz sağ taraftaki whatsapp bağlantısı üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın