fbpx
Karar Verme

Değişimin Başlangıcı: Doğru Karar Verme

Karar Verme Yeteneğinizi Geliştirme Yolları

Merhabalar. Bu yazımda size genelde birçoğumuzun farkında olarak ya da olmayarak es geçtiği hayatınızın sorumluluğunu üzerinize almanıza ve hayallerinize doğru ilerlemenize yardımcı olacak en temel kavram olan “doğru karar verme” den bahsedeceğim.

Her insan hayatının belirli bir noktasında mutlaka başarısızlık yaşamıştır ve bunun vermiş olduğu can sıkıcı ruh halini deneyimlemiştir. Böyle bir durumda işler sanki kontrolümüzden çıkmış gibidir ve hatta hayatın bir anlamı olmadığı gibi fazlasıyla olumsuz düşüncelere de bürünebiliriz. Hayatınızın sorumluluğunu elinize almak işte tam da böyle noktalarda devreye girmektedir. Mazeret aramak ya da kaçmak yerine değişme isteği ile bu durumu kazanca çevirebilirsiniz. Yani aslında kayıp olarak görebileceğimiz bir başarısızlık ya da olumsuz herhangi bir durum aslında bir tetikleyici olarak kullanılabilir. Bu noktada yapmanız gereken ilk şey karar verme yeteneğinizi geliştirmek olmalıdır.

Unutmayın ki zıplayan bir topun yükselebilmesi için öncelikle yere değmesi gerekir. Eğer kendinizi moralsiz bir ruh hali içerisinde bulursanız ya da işlerin iyi gitmediği ve planlarınızın al-üst olduğu bir durum içerisindeyseniz aslında bunun bir fırsat olabileceğini kendinize hatırlatın. Böyle bir ruh halinden çıkabilmek adına yapılabilecek ilk şey karar vermektir.

Karar Verme Yeteneğinizi Geliştirme Yolları
Karar Verme Yeteneğinizi Geliştirme Yolları

Kişisel Değişimin Başlangıcı: Karar Verme

Herhangi bir konuda bir karar almak en temelde kişisel başarı, öz güven ve öz değere ulaşma konusunda kilit faktörlerden birisidir. Hemen her insanın isteyebileceği gibi siz de mutlu olmak istiyorsanız ilk olarak hayatınız içerisinde neleri değiştirmek istediğinize karar vermeniz gerekiyor.

Karar Vermek için Kendinize Sorabileceğiniz Sorular

  • Ne yapmak istiyorum?
  • Ne yapmayı bırakmak istiyorum?
  • Ne olmak istiyorum?
  • Ne olmak istemiyorum?
  • Neden bunlara ihtiyaç duyuyorum?

İşler yolunda gitmediğinde ya da başarısızlık gibi durumlarda yapmanız gereken ilk şey bu sorulara cevap bulmak olmalıdır. Bunun ilk adımı da karar vermekten geçiyor. Peki nasıl doğru karar verebiliriz?

Doğru karar verme konusunda sorun yaşıyorsanız bu konu ile ilgili diğer yazılarım ilginizi çekebilir. Karar verme teknikleri ile ilgili diğer yazılarımı https://www.oguzbal.com.tr/karar-verme/ sayfamda bulabilirsiniz.

Sadece “Sağlığım için spor yapmaya karar verdim”, “Yarından itibaren daha erken kalkmaya karar verdim” ya da “Önümüzdeki yıl daha çok çalışmaya karar verdim” gibi cümleler kurmakla karar verilmiş olmuyor. Karar vermek her şeyden önce kendinize karşı samimi olmanızı gerektirir. Kendinize karşı samimi olmayan her karar sadece söylenmiş içi boş cümlelerden ibaret olacaktır.

Doğru Karar Alma Stratejileri
Doğru Karar Alma Stratejileri

Samimiyetinizi Arttırmak İçin Yazın

Daha samimi kararlak alabilmek için ilk olarak bir not defteri almaya karar verebilirsiniz. Not defterinizi elinize alıp kendinize biraz zaman ayırarak işe başlayabilirsiniz. Kendinize ayıracağınız böyle zaman dilimleri ailenizle, arkadaşlarınızla ya da işinizle geçireceğiniz zamandan bile daha kıymetlidir. Neden mi? Kendinizi ileriye taşımanız hayatınızın diğer alanlarında etkinizi arttıracaktır. Yani siz aldığınız doğru kararlar ile bireysel olarak daha iyi bir duruma gelmeniz gerek iş hayatınızdaki başarınız gerekse aile hayatınızda daha mutlu ve pozitif olmanıza katkı sağlayacaktır.

Daha doğru ve etkin kararlar alabilmek için kendinize biraz zaman ayırabilir ve kararlarınızı yazabilirsiniz. Eğer not defterine yazmak fikri hoşunuza gitmiyorsa telefonunuza, tabletinize ya da bilgisayarınıza da yazmayı deneyebilirsiniz.

Doğru Karar Alma Stratejisinde Neler Olmalı?

  • Söz uçar yazı kalır, mutlaka yazın. Yazmak kararlarınıza bağlılığınızı arttırır.
  • Kararlarınızın hedefe dönüşebilmesi için mutlaka zaman sınırı (tarihe bağlama) koyun.
  • Motivasyonunuzu geri kazanmak için karar verme nedenlerinizi yazın.
  • Mutlaka belirli aralıklarla yazdıklarınızı okuyun. Güncelleme yapmanız gerekiyorsa yapın.
  • Atacağınız ilk adım kolay olsun. Mesela hiç kitap okumayan birisiyseniz ve günde 100 sayfa kitap okumak istiyorsanız bunu hemen yarın gerçekleştirmeniz çoğu zaman mümkün olmayabilir. 20-30 sayfa gibi daha gerçekçi hedefler koyarak başlayabilir ve yavaş yavaş arttırabilirsiniz.
  • Başkaları için değil kendiniz için karar vermelisiniz.
Doğru Karar Vermek
Doğru Karar Vermek

Doğru bir karar verme stratejisi başarı, kişisel gelişim ve mutluluk için son derece önemli bir etkendir.
Ancak bu kararın gerçekten samimi olması gerektiğini aklınızdan hiçbir zaman çıkartmayın. Eğer hayatınız içerisinde bir şeylerin ters gittiği bir zaman diliminden geçiyorsanız bu durumdan kurtulabileceğinizi ve yapmanız gereken tek şeyin karar vermek olduğunu unutmayın.

Karar vermek kadar harekete geçmek de son derece önemlidir. Erteleme alışkanlığından kurtularak harekete geçebilmek için https://www.oguzbal.com.tr/basari-icin-erteleme-aliskanligindan-kurtulun/ yazımı inceleyebilirsiniz.

Hayatınız içerisinde bir şeyleri değiştirmek istiyorsanız bunu kimse sizin yerinize yapamaz. Bu değişimi gerçekleştirmeye kararlı olmalısınız. Sadece bir şeyleri sırayla yapmanız gerekir ve listenin başında karar vermek vardır.

Karar vermek konusunda değinmek istediğim son noktalardan birisi de verdiğiniz kararların başkalarını memnun etmek için değil tamamen sizin öncelik ve hedeflerinizle eşleşmesi gerektiğidir. Kendi kişisel gelişim serüveniniz için kendinize zaman ayırın ve kendinizi dinleyin. Bunun diğer insanlara yardım edebilme konusunda etkinizi arttıracağını aklınızdan çıkartmayın.

 

Bir cevap yazın