fbpx
Yaşam Koçluğu

Nasıl Yaşam Koçu Olunur?

Yaşam Koçluğu Hakkında Ayrıntılı Rehber

Dünya genelinde 1980’lerde ortaya çıkan ve 1990’lı yıllarda popülaritesini gittikçe arttıran koçluk kavramı ülkemizde 2000’li yıllarda duyulmaya başlamış ve özellikle 2010 yılı sonrası son derece popüler bir alan olmuştur. Koçluk uygulamaları popülerliğini bu denli arttırınca, zaten bu konulara meraklı olan insanlar “Nasıl Yaşam Koçu Olunur?” sorusuna da cevap aramaya başlamışlardır.

Bu yazımda sizlere “Yaşam koçluğu nedir? Yaşam koçu ne yapar? Profesyonel yaşam koçu kimdir?” gibi sıklıkla sorulan soruların cevabını vermeye çalışacağım. Yaşam koçluğu hakkında en çok merak edilen sorulara ilk olarak “Koçluk Nedir?” sorusuna cevap vererek başlayalım.

Bu yazım şu başlıkları içermektedir:
Koçluk Nedir?
Yaşam Koçluğu Nedir?
Yaşam Koçu Ne Yapar?
Nasıl Yaşam Koçu Olunur?
Yaşam Koçluğu Eğitimi Kaç Saat Olmalı?
Yaşam Koçluğu Sertifikasını Kimler Alabilir?
Yaşam Koçluğu Sertifikası Nereden Alınır?


Koçluk Nedir?

Koçluk kavramının tarihine bakacak olursak Antik Yunan filozoflarından Sokrates’e kadar gidebiliriz. Eğer koçluğun en temel tanımını “Doğru ve güçlü sorular sorarak kişilerin cevaplarını kendi içlerinde bulmasına yardımcı olan kişi” olarak kabul edersek koçluk tarihinin binlerce yıl öncesine, Sokrates’e kadar gitmesine şaşırmamak gerekir.

Koçluk, günümüzdeki uygulanış şekline gelmeden önce ilk olarak spor dünyasında yaygınlaşmış ve sonrasında tam olarak günümüzdeki uygulama formuna 1980’lerde ulaşmıştır. Koçluk, bireylerin akademik, sosyal, profesyonel iş ve kariyer hayatları gibi birçok yaşam alanında bireylerin performansını arttırmaya yönelik olarak uygulanan teknikler bütünüdür.


Yaşam Koçluğu Nedir?

Yukarıda koçluğun tanımını yaptıktan sonra şimdide gelin yaşam koçluğunu inceleyelim. Yaşam koçluğu için ilk söylememiz gereken şey bütün koçluk uygulamalarının temeli olduğudur.

Evet yaşam koçluğu bütün koçluk çalışmalarının temelidir, çünkü siz ister öğrencilerle, ister yöneticilerle, ister aile ve ilişkiler üzerine koçluk yapmak istiyor olun yaşam koçluğu çalışmalarından mutlaka yararlanmanız gerekecektir.

Yaşam koçluğu, kişilerin her türlü hayat alanları ile ilgili kendi doğrularını bulmalarına yardımcı olan, potansiyellerini keşfetmeleri sürecinde onlara yol arkadaşlığı yapan ve bunları yaparken de NLP teknikleri, kişisel gelişimde kullanılan yöntemler, EFT (Duygusal Özgürleşme Tekniği), kariyer danışmanlığı gibi farklı teknikleri harmanlayarak kullanan profesyonel bir ilişki olarak tanımlanabilir.

Yaşam Koçluğu Nedir? Yaşam Koçu Ne Yapar?
Yaşam Koçluğu Nedir? Yaşam Koçu Ne Yapar?


Yaşam Koçu Ne Yapar?

Yaşam koçluğu süreçlerini yürüten yaşam koçları, yaşam koçluğu hizmeti almak isteyen kişilerle (müşteri ya da danışan) karşılıklı olarak kararlaştırdıkları gün ve saatlerde koçluk oturumları (koçluk seansları) planlayarak ilerleyen bir süreçtir.

Yaşam koçu gerek yüz yüze gerek telefonla ya da internet üzerinden gerçekleştirilen koçluk seanslarında, yaşam koçluğu hizmeti alan bireyi dinler, ihtiyaçlarını tespit eder, ona doğru ve güçlü sorular sorarak kendi potansiyelinin farkına varmasını sağlar. Yaşadığı duygusal ve zihinsel dar boğazlardan koçluk teknikleri ile kurtulmasını sağlayan koçluk tekniklerini profesyonel bir şekilde uygulayan yaşam koçu, hizmet verdiği bireyin geçmişi ile değil geleceği ile ilgilenir.

Yaşam koçu kesinlikle tedavi ya da terapi uygulamaz. Kişinin hayat alanlarında var olan tıkanıklıkları çözmesine, performansını geliştirmesine ve hayattan daha çok tatmin olabilmesine yönelik cevapları kendi iç dünyasında bulması amacıyla güçlü koçluk soruları ile koçluk seanslarını yürütür.


Nasıl Yaşam Koçu Olunur?

Şimdi gelelim asıl sorumuza. Yaşam koçu olabilmek için ilk olarak bu konuda eğitim veren çok sayıda kurumdan birisinden Sertifikalı Yaşam Koçluğu Eğitimi almalısınız. Yaşam koçluğu eğitimi alacağınız kuruma karar verme sürecinizde dikkat etmenizi önerdiğim birkaç temel nokta var.

  • Yaşam koçluğu eğitimi alacağınız kurumu ve eğitmenleri iyi araştırın.
  • Mümkün olduğunca online yaşam koçluğu eğitimleri tercih etmeyin. Burada şunu belirtmekte fayda var; her eğitim mutlaka faydalıdır. Ancak sertifikalı yaşam koçu olmak ve bu alanda çalışma yapmak istiyorsanız örgün ve uygulamalı koçluk eğitimlerini tercih etmeniz faydalı olacaktır.
  • Alacağınız Yaşam Koçluğu sertifikası uluslararası standartlarda olmalı ve size sertifikayı sağlayacak kurumun (yaşam koçluğu eğitimi alacağınız kurum) eğitim bittikten sonra eğitimin ve sertifikanın arkasında durmalı.
  • Alacağınız belgenin diploma değil sertifika olduğunu unutmayın. Yani “bizden sertifika almazsanız yaşam koçu olamazsınız” gibi söylemlere kesinlikle kanmayın.
  • Eğitimi alacağınız kurumdan eğitim sonrası da destek alabilmelisiniz. Sahada yaşam koçluğu tekniklerini uygularken karşılaşabileceğiniz bir problemle ilgili muhatap bulabilmeniz son derece önemlidir.
  • Sertifikalı yaşam koçu olmak ve bu alanda çalışmak istiyorsanız size hem uluslararası hem de üniversite onaylı koçluk sertifikası veren kurumları tercih etmeniz daha avantajlı olabilir.
Yaşam Koçu Neler Yapar?
Yaşam Koçu Neler Yapar?


Yaşam Koçluğu Eğitimi Kaç Saat Olmalı?

Program saati ile ilgili şişirmelere çok aldırış etmeyin. Yaşam koçluğu sertifikası almaya yönelik bir eğitim dünya genelinde ortalama 60-90 saat arasında tamamlanabilir. Piyasada bazı kurumlar, belki programı daha dolu göstermek niyetiyle, 90-120 saat arasında değişen eğitim saatleri verebiliyorlar. Eğer birkaç farklı koçluk programını (Öğrenci koçluğu, Aile koçluğu, İlişki koçluğu gibi) bir paket satın almadıysanız sadece sertifikalı yaşam koçu olmak için 70 saat civarında bir programın yeterli olacağını unutmayın.


Yaşam Koçluğu Sertifikasını Kimler Alabilir?

Kendini geliştirmek isteyen ya da yaşam koçu olarak çalışmak isteyen herkes yaşam koçluğu sertifikası alabilir.

Yaşam koçluğu sertifikası alabilmek için üniversite mezunu olmak gibi bir zorunluluk yoktur. Ancak eğer yaşam koçu olmak isteyen kişi sadece kendini geliştirmek için değil yaşam koçluğunu meslek olarak yapmak için eğitim alıyorsa, her kesime hitap edebilmesi için en az lisans mezunu olmasının avantajlı olacağını söyleyebilirim.

Sadece meslek olarak yapmak için değil, hayat kalitesini arttırmak ve çevresindeki insanlara yardımcı olabilmek gibi önceliklerle de yaşam koçluğu sertifika programlarına başvuran çok sayıda insan vardır.


Yaşam Koçluğu Sertifikası Nereden Alınır?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi yaşam koçu olabilmek için ilk yapmanız gereken şey koçluk eğitimleri veren kurumları araştırmanızdır. Eğer sadece kendinizi geliştirmek amacıyla yaşam koçluğu eğitimi istiyorsanız online programları da tercih edebilirsiniz. Ancak yaşam koçluğunu meslek olarak yapmak istiyorsanız mutlaka örgün ve uygulamalı eğitim veren kurumlara yönelmelisiniz.

Bu arada yaşam koçluğu eğitimlerinde tamamen bireysel programlar uygulayan kurumlar da mevcut. Özel ders formatında yaşam koçluğu programı almak için bireysel koçluk eğitimi veren kurumlara da yönelebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın